Start-to-run: part2

Door BM op maandag 21 september 2009 13:08 - Reacties (8)
Categorie: Lopen, Views: 4.207

Zo, een tijdje geleden heb ik al een verhaaltje gepost over het begin van mijn start-to-run avonturen. Ik bedacht me dat het nu wel eens tijd was voor een update.

Waar ik vorige keer bezig was met les 10, ben ik momenteel bij les 27 aangekomen. De mensen die snel kunnen rekenen merken dat dat niet geheel overeen komt met 3 lessen per week, en dat klopt. Door diverse omstandigheden was ik genoodzaakt een aantal pauzes in te gelasten.

In de 1e helft van de lessen een aantal keer last gekregen van pijn voor op mijn schenen. Daar heb ik heel koppig een aantal lessen mee doorgelopen, maar uiteindelijk toch besloten om een tijdje rust te pakken. Hierna ging het best aardig en vorderden de lessen in gestaag tempo. Vertraging ťťn.

Toen kwam de vakantie. Geen probleem, lekker een weekje weg, en daarna vrolijk weer verder. Althans, dat was het plan...
Tijdens de vakantie schoot het al een aantal keer verkeerd in mijn rechter knie. Voornamelijk het traplopen was een hachelijke onderneming. Naar het einde van de vakantie toe ging het weer redelijk, maar bij thuiskomt besloten toch maar even rustig aan te doen. Vertraging twee.

Na een weekje rust besloten het toch maar weer eens te proberen. De lessen ging eigenlijk best aardig, en het einde van de serie kwam in zicht. Sterker nog, bij les 27 was ik in staat om 33 minuten aan een stuk te lopen, tegen een tempo wat ik daarvoor nog niet gelopen had, terwijl voor die dag eigenlijk 2x 15 minuten op het programma stond. Dit is nu exact een week geleden gebeurd, en sinds die tijd sta ik weer stil. Mijn knieŽn begonnen al een tijdje weer op te spelen, en bij deze tocht ben ik waarschijnlijk toch iets te ver gegaan. Vertraging drie.

Nu staat voor vanmiddag een afspraak bij de huisarts op het programma, om hier toch maar eens naar te laten kijken. Achteraf bekeken had ik dat al veel eerder moeten doen, wellicht ben ik soms toch te koppig. De tekenen dat er een en ander niet goed zat waren er al langer. Als ik langere tijd stil zit, bijvoorbeeld in de bioscoop of in de auto, speelt mijn rechterknie op, en krijg ik last van pijn en steken. Maar omdat dat direct overging als ik weer ging bewegen heb ik dat lange tijd genegeerd.

Nu maar afwachten wat de huisarts vanmiddag weet te vertellen. Het zal er wel op neerkomen dat ik de komende weken rustig aan moet doen, of iets in die richting. Iets waar ik eigenlijk niet op zat te wachten, ik begon het hardlopen net steeds leuker te vinden. Hopelijk heeft de man dan wel een verklaring waarom ik voornamelijk last van mijn knieŽn krijg als ik niks doe, terwijl ik tijdens het lopen nergens last van heb...

Word vervolgd...

Update: net terug van de huisarts. Conclusie was dat de binnenste banden/pezen van m'n knie wat gevoelig zijn. Aangezien bij het lopen alles lekker warm/soepel is merk je er dan niets van, maar komt dat pas als je een tijdje niks zit te doen. Zou vanzelf over moeten gaan, en mag kennelijk gewoon door blijven lopen. Advies was wel om zo rond de 5km te blijven hangen tot de klachten weg zijn.

We zullen zien wat het gaat worden.

Volgende: Start-to-run.... right? 07-'09 Start-to-run.... right?

Reacties


Door Tweakers user Tazzios, maandag 21 september 2009 13:47

Bij de m`n knie bij het stil zitten heb ik ook gehad. Oorzaak was dat ik anders was gaan lopen waarbij m`n knie meer belast werdt.
Tegenwoordig zet ik m`n been minder ver naarvoren waardoor ik meer op m`n voorvoet loop (en dus meer veer).

Een hardloopvereniging zou kunnen helpen om je techniek te verbeteren.

[Reactie gewijzigd op maandag 21 september 2009 13:50]


Door Tweakers user Ram0n, maandag 21 september 2009 13:59

Ik ken het gevoel, was voor de vakantie ook bezig, maar toen scheurde ik m'n enkelband... Nog steeds last van, kan weer lichtjes crosstrainen, maar echt hardlopen moet nog even wachten.

Door Tweakers user Biebel, maandag 21 september 2009 16:08

@ Tazzios:
Start to Run is zo'n hulp, die vertellen je wat je fout doet aan het rennen, en ze coachen je.

Door Tweakers user Motrax, maandag 21 september 2009 16:32

Pijn in schenen: shin splint.

Problemen met knieeen: slechte schoenen en/of verkeerde beweging tijdens hardlopen.

Succes, allebei vervelend om vanaf te komen.

Door Tweakers user bollewolle, maandag 21 september 2009 16:58

Pijn in de schenen is inderdaad hoogst waarschijnlijk shin splint (in het Nederlands dacht ik scheenbeenvlies ontsteking). Heb hier zelf een aantal jaren geleden ook last van gekregen door met Start To Run te beginnen. Mijn geval bleek echter zo pijnlijk dat ik bijna 2j geen sport meer heb kunnen doen omdat het iedere keer ik ook maar iets deed het kwam opspelen :'( No fun I can tell you. Sinds kort weer rustig aan squash begonnen met voldoende stretching ervoor en erna, maar voorlopig heb ik geen echte last er meer van. Hopelijk blijft het zo.

Ter info: naar het schijnt zou je dit krijgen door een combinatie van slecht schoeisel en lopen op een te harde ondergrond (stoep, weg, ...). Heb mij laten vertellen dat je het best kan beginnen lopen in het bos of op een piste. Veel succes in ieder geval :Y)

Door Tweakers user BM, maandag 21 september 2009 16:58

Update toegevoegd :)

Probleem met schenen ben ik volgens mij wel vanaf. Probleem met knieen lijkt vooralsnog minder ernstig dan ik wellicht gedacht had :)

Door Tweakers user wheez50, maandag 21 september 2009 17:32

Start to run: podcasts zijn te koop op http://www.sport.be/starttorun/2009/nl/
Op dezelfde site zijn ook de schema's te vinden. In mooie excelsheets staat precies hoe lang je moet lopen en wandelen om de 5 km te lopen in 7-10-12-14 weken...

Voor alle duidelijkheid: Echt trainen doe je op je rustdag (of als je echte pro bent: rustmomenten). Je lichaam herstelt juist dan van de inspanning. Je herstel is daarbij belangrijker dan de inspanning!

Oh: Kijk trouwens alsjeblieft uit met je knieen. Die dingen zijn vrij onmisbaar :-)
Als noodgreep kan je het beste iets van een hot/coldpack in de vriezer hebben liggen. Zodra je iets verdraait of echt iets verkeerd hebt bewogen: 'invriezen' (lees, goed koel houden. Altijd met bv theedoek ertussen. Echt bevriezen geeft een vergelijkbaar effect als brandwonden). Daarna rustig aan doen en veel ontspannen.

Nooit koelen zonder directe acute aanleiding. Het is veel beter om als je 's avonds wil ontspannen en je knie doet nog zeer, je knie (of andere spiergroep/gewricht) lekker in te pakken, warm te houden of een hot/coldpack op te warmen.

De reden: na acute blessure koude toevoegen verlaagt de ontstekingsreactie door temp+vermindering doorbloeding. De boel zet minder op en irriteert minder. Bij herstel, wat ontspanning is, is de extra doorbloeding door warmte juist positief.

[Reactie gewijzigd op maandag 21 september 2009 17:43]


Door Tweakers user elmoxx, maandag 21 september 2009 19:13

Hi, leuke blog. zeker in combinatie met ook je vorige post.

Ook ik ben ongeveer 3 maanden geleden begonnen met hardlopen, probeer het om de dag te doen maar dat lukt niet altijd..

Zelf heb ik nog nooit de start to run podcasts gebruikt.. Werk hier met de 'podrunner intervals' een podcast gratis te downloaden via itunes. Hoewel ik het niet weet kan dat ook wat zijn!

Hou vol met hardlopen!

Reageren is niet meer mogelijk