Start-to-run.... right?

Door BM op maandag 13 juli 2009 19:29 - Reacties (31)
Categorie: Lopen, Views: 8.632

Dus.... je bent 24 jaar, hopeloos te zwaar, en met een conditie zo slecht dat je na 3 trappen al bijna bekaf bent. Kortweg: je bent een it'er :+

Voorgaande pogingen om wat gewicht kwijt te raken zijn hopeloos mislukt, maar goed, dat gewicht moet er toch af.
Allereerst maar een stoppen met snacken. 's Avonds een zak chips en een biertje is best lekker, maar gezond is anders. Dat moet maar eens stoppen.
Avondeten, ook lekker, maar 1 keer opscheppen is nog steeds lekker, en hakt er stukken minder hard in qua calorieen.

Deze 2 maatregelen bleken al voldoende om het gewicht aardig te doen zakken. De 1e weken ging er gemiddeld een kilo in de week vanaf. Dat is leuk, want dat motiveert behoorlijk. Na een paar weken bedacht ik me dat hoewel minder eten en drinken leuk werkt, je conditie er niet gek veel beter van werd. Sporten dus.

Daar ik niet iemand ben die zich snel bij een club aan zal sluiten, moest het dus iets worden wat ik alleen kon doen. Dan kom je af snel uit bij hardlopen. Maar... onvoorbereid gaan hardlopen, met een kleine 110 kilo schoon aan de haak is ook niet verstandig. Op naar een winkel waar ze er wat meer vanaf weten. Aldaar is een heel leuk filmpje gemaakt waarmee geanalyseerd werd hoe ik liep, en wat voor schoenen ik nodig zou hebben. Verkoper kwam met een aantal schoenen aanzetten, en het 3e paar bleek het lekkerst te zitten. Bij het afrekenen niet te veel naar het bedrag gekeken, en vol goeie moed naar huis.

Ok, stap 1 was gezet, maar dat was dan ook de makkelijkste. Nu nog de stoute schoenen aantrekken (haha), en daadwerkelijk gaan lopen. Ik had goede verhalen gehoord over de start-2-run podcast met Evy Gruyaert van de belgische Radio 1, die dus maar gedownload.
Tijd voor les 1 dan maar. 2 keer 1 minuten lopen, 1 minuut wandelen, gevolgd door 2 minuten lopen, 2 minuten wandelen, en als afsluiter 3 minuten lopen, en 3 minuten wandelen.
Ik dacht dat ik dood ging... mijn conditie was dus nog veel slechter dan ik dacht. Motivatie -5.

Toch nog ergens wat motivatie vandaan weten te halen, en de 1e les in totaal 3 keer gelopen. Na de 3e keer was ik wel redelijk tevreden over hoe het ging, en besloot te proberen nu maar gewoon op schema verder te gaan. En... met succes. De volgende lessen gingen allemaal re-de-lijk eenvoudig, en hoewel ik goed moe ben naderhand, heb ik het gevoel van de allereerste les tot op heden niet meer gehad. Mooizo, het lijkt dus te werken.

Gek genoeg begin ik het zelfs leuk te vinden ook. Het gevoel dat je conditie langzaamaan beter word is gewoon leuk. En hoewel ik zelf aan m'n figuur niet zoveel zie veranderen, zijn opmerkingen van anderen wel een goede motivatie.
Helaas staat de weegschaal momenteel redelijk stil, net boven de 100 kilo, maar ik vermoed dat dat nog wel goed komt :)

Tot nu toe 9 lessen gehad, en ga zo op voor nummer 10. Herhaling van les 7, dus dat zou geen al te groot probleem mogen zijn.

Conclusie tot zover: Start-to-run.... right? -> Start-to-tun....right!

Houdoe!

Volgende: Start-to-run: part2 09-'09 Start-to-run: part2
Volgende: BM blogt 06-'09 BM blogt

Reacties


Door Tweakers user kipusoep, maandag 13 juli 2009 19:32

Hehe * kipusoep ook 110 kilo :D De meeste mensen zouden het alleen niet verwachten van me :)

Maar ik let tegenwoordig ook op wat ik binnen krijg en sport nu 2 keer in de week 1,5 Š 2 uur :)
Zometeen weer sporten, heb d'r zin an! :Y)

Door Tweakers user Climbon, maandag 13 juli 2009 19:35

Dat de weegschaal op een gegeven moment een periode stil staat klopt idd: je bouwt extra spiermassa op en dat heft de gewichtsafname door de verbranding van je reserves op. Gewoon volhouden, het omslagpunt komt vanzelf en dan val je weer verder af :)

Door Tweakers user kipusoep, maandag 13 juli 2009 19:40

@Climbon
Dat herken ik inderdaad. Want het valt te merken dat je armen e.d. harder worden terwijl de weegschaal stil staat.
Dan moet het wel zo zijn dat je ook afvalt, helemaal aangezien spierweefsel zwaarder is dan vet.

Door Tweakers user Climbon, maandag 13 juli 2009 19:44

@kipusoep
Klopt, en een grotere spiermassa heeft vervolgens weer een grotere energiebehoefte waardoor je uiteindelijk dus weer meer gaat afvallen.

Door Tweakers user evleerdam, maandag 13 juli 2009 19:59

Van echt lange stukken lopen krijg je echt niet zoveel spieren hoor, kijk maar eens hoe magertjes die marathon lopers zijn. Alleen van korte stukken/sprinten krijg je meer spieren. Ja, als je net begint zal je wat dikkere benen krijgen, maar dat houdt volgens mij al snel op.

Door Tweakers user Morax, maandag 13 juli 2009 20:09

Cool, waar kan ik die podcasts vinden? Wil zelf eigenlijk ook beginnen met hardlopen :) En hoe lang is het geleden dat je les 1 liep? (aangezien je nu al bij les 7 bent)

Door Tweakers user mwise, maandag 13 juli 2009 20:20

@evleerdam
Vraagje: welke van de twee type hardlopers ziet er gezonder uit? De marathon loper of de sprinter?

Dus voor BM, en alle anderen, interval training doen! Korte stukjes vol uit, met langere rust periode ertussen.
Wij mensen zijn ook niet gemaakt als lange afstands renners, lange afstanden leggen we lopend af, en korte stukjes sprinten om beestjes te vangen ;)
Dan nog meer voordelen, totale belasting op de gewrichten is minder, omdat je maar korte tijd belast in plaats van continue, daarbij is de trainingsduur korter, maar door de hoge belasting blijft je metabolisme na het sporten nog een stuk hoger, waardoor je dus ook na het sporten nog blijft afvallen ;)
Ook je hart-long systeem krijgt het zwaarder te verduren, maar zal dus ook een stuk sneller verbeteren dan lange afstands lopen: je basisconditie vergroot sneller met interval dan met duursport.

Door Tweakers user Flokky, maandag 13 juli 2009 20:29

Ik ben ook sinds vorige week begonnen met 'Start-To-Run' en het loopt lekker. Ik ben redelijk slank, maar ik wou eens een uitdaging. Ik heb tot hiertoe geen problemen gehad met het uitlopen van een les. Het leukst vind ik die endorfines die je achteraf door je lichaam voelt lopen :)

Het is wel jammer dat VRT - eenmaal het programma afgelopen was - de geluidsbestanden verwijderd heeft op haar website. Alle websites die deze audiobestanden aanboden, werden aangeschreven wegens inbreuk op copyright. In ieder geval : als je goed zoekt, vind je ze nog terug op Bittorrent.

Door Tweakers user himlims_, maandag 13 juli 2009 20:54

ik kom niet aan :? vreet en drink als een bezeten, en 75kg steady

lintworm ofzo :+

maar sterkte

Door Tweakers user MMaI, maandag 13 juli 2009 21:04

hier ook een IT die zelfs wedstrijd sport ;) het vooroordeel gaat dus zeker niet altijd op.
Met 1.96m en 84kg zouden veel niet-IT-ers jaloers op me zijn :D

denk er ook altijd aan dat als je gaat hardlopen, schoeisel is belangrijkste, daarna komt warming-up. Zelfs als je 7-8 keer per week sport is dat belangrijk.

Mocht je echt voor gewichtsverlies gaan hardlopen, investeer dan ook in een hartslagmeter, alleen in een specifieke hartslagzone verbrand je veel caloriŽn, anders verbrand je veel minder en doe je vooral aan vascularisatie (opbouw conditie door meer aders).

Een simpele rekenhulp:
220 - leeftijd = xx
xx - rusthartslag (meten diretc nadat je opstaat) = yy
yy * 65% (min hartslag)= qq EN 85% (max hartslag) = pp
qq + rusthartslag = min hartslag EN pp + rusthartslag = max hartslag
Je target zone ligt hier nu tussenin, zit je te laag dna verbrand je geen vet, zit je te hoog dan breek je spieren af.

(linkje: http://exercise.about.com/cs/cardioworkouts/l/aa022601a.htm)

[Reactie gewijzigd op maandag 13 juli 2009 21:05]


Door Tweakers user Lukse, maandag 13 juli 2009 21:06

Ook opletten dat je niet overdrijft.
Ik ben een aantal maanden geleden begonnen met Start-to-run, maar na een tweetal weken kreeg ik pijn in mijn scheenbenen. Een of andere ontsteking die blijkbaar veel voorkomt bij beginnende lopers.

Door Tweakers user t1mmy, maandag 13 juli 2009 21:07

Je weegschaal is gewoon kapot..

[Reactie gewijzigd op maandag 13 juli 2009 21:07]


Door Tweakers user BM, maandag 13 juli 2009 21:19

Lol, ik denk dat de weegschaal wel klopt :)

Het is voorlopig niet de bedoeling dat ik hele marathons ofzo ga lopen, voorlopig wil ik eerst maar zien dat ik die 5km kan lopen, daarna zien we wel weer verder. Bedankt voor de suggesties in ieder geval.

Zojuist les 10 dus gelopen, en ben iets te enthousiast begonnen. Dacht het wel 'even snel' te doen. Niet dus. Na 2 stukjes was ik bekaf, en heb ik me door de overige 3x3 minuten lopen heen moeten worstelen. Wel gelukt, maar volgende keer toch wat rustiger beginnen...

Door Tweakers user anthonycd, maandag 13 juli 2009 21:31

Ik sta er op zich vrij makkelijk in. Het komt meestal aan op aanpassing in je leef (eet- en beweeg) patroon. Pas die twee op elkaar aan en 'let' er verder niet zo op.

Hiermee bedoel ik, (1) een gezonde focus is goed en (2) hou in je achterhoofd dat Rome ook niet in 1 dag is gebouwd zonder slag of stoot. (3) Stel lange termijn doelen en (4) breek die op tot korte termijn plannen en voer die uit. Zo kom ik van ooit 96 kilo naar 72 (na een aantal jaar) en ga ik in september de Dam tot Damloop lopen. 16 kilometer en wil hem onder de 1:30:00 zeker lopen, en dan zo dicht mogelijk bij de 1:20:00... Mooiste vind ik nog altijd dat wanneer ik met iemand anders ga hardlopen die wel strak in het vel zit / er goed uit ziet / geen overgewicht heeft, dat ik die er gewoon uitloop, op tempo en conditie :D

Met 'kleine' stapjes kom je over een tijd ver ;) Keep on runnin'! Yes you can!

[Reactie gewijzigd op maandag 13 juli 2009 21:39]


Door Tweakers user Hurtebise, maandag 13 juli 2009 21:46

Toffe blog.

Loop zo al 2 jaar. Gestart met een start-to-run programma voor de 5 km.

Enkele tips die mij hebben geholpen.
- Koop goed schoeisel. Laat je bij aankoop begeleiden door een specialist. Best dus in een speciaalzaak. Verander je paar minstens 1x per jaar.
- Las een dag rust in na een loopdag, desnoods wissel je af van sport (dag lopen, dag fietsen, ...).
- Loop rustig, forceer nooit. Een veelgemaakte fout bij beginnende lopers is dat ze te snel een te hoog tempo willen lopen. Dit leidt alleen maar tot blessures.
- Leer je lichaam beter kennen en loop met een hartslagmeter. Zo verplicht je jezelf om rustig te lopen. Zeker als je, net als ik, de neiging hebt om vooral niet te doseren en meteen voluit te gaan.
- Loop de eerste kilometer heel rustig. Eens je hartslag te hoog zit, is het moeilijk om hem nog naar omlaag te krijgen.
- Heb je gevoelige gewrichten of ben je niet gewoon om op asfalt of harde ondergrond te lopen, je lichaam moet hieraan wennen. Loop dus op het begin van je trainingsschema bij voorkeur in het bos, holle wegen, op een finse piste, ...
- Als je pijnt hebt, meteen stoppen en rust inlassen.

Veel blessures zijn te wijten aan slecht of versleten schoeisel, te intensief trainen met te weinig tussenpauzes, of te snel in de training te hard willen lopen.

Door Tweakers user PaddoSwam, maandag 13 juli 2009 23:06

Dus.... je bent 24 jaar, hopeloos te zwaar, en met een conditie zo slecht dat je na 3 trappen al bijna bekaf bent. Kortweg: je bent een it'er
* PaddoSwam ziet zijn toekomst beeld +5 jaar toch niet zo voor hem

Door Tweakers user boe2, maandag 13 juli 2009 23:37

Veel geluk! Ik ben begonnen in mei met start 2 run en loop sinds vorige week om de 2 dagen probleemloos mijn 5 kilometer onafgebroken en oefen nu om mijn tijd iedere keer te verbeteren :).
Mijn conditie is er enorm op vooruit gegaan, mijn lichaamsfiguur is ook verbeterd en verbetert nog altijd.
Volhouden dus, na een aantal weken vraag je je net als mezelf af hoe je ooit in hemelsnaam zoveel problemen kon hebben met amper 3 minuutjes lopen ;)

* Boeboe gaat volgende week eens de start 2 run 5-10 km lessen van Evy Gruyaert op zijn mp3-speler zetten

Door chris, maandag 13 juli 2009 23:45

Hey,

En zo ben ik dus ook begonnen met lopen.. vorig jaar oktober en heb het tot de winter volgehouden.. toen werd het te koud (mooi excuus he?;)) en ik vond dat het te gevaarlijk was ivm gladheid (nog een mooi excuus)....

Maar het komt er op neer dat ik al weer een paar maanden niet gelopen heb en nu ik jouw stukje lees toch maar weer ga beginnen.. Heb voor 400 euro aan schoeisel en sportkleding liggen....!

Ben zelf ook een IT-er, 115 kg schoon aan de haak, 2 meter lang.. Dus er magt best wel 15kg van af.. wil niet te dun worden want dat vind ik niet mooi bij lange mensen.

Keep it up!!

Gr.
Chris

Door Tweakers user xtremespeed, dinsdag 14 juli 2009 00:48

Ik vind persoonlijk deze problemen apart als iter eet ik vaak niet, en daardoor ben ik maar 80kg 1.90. Maar ik kan deze problemen begrijpen, en ze zijn op te lossen, mijn behaarde benen en 3x gebroken neus niet. |:(

Door Tweakers user tim87, dinsdag 14 juli 2009 01:33

ik dacht dat ik dood ging... mijn conditie was dus nog veel slechter dan ik dacht. Motivatie -5.

Hoe herkenbaar...

Overigens hoef je geen overgewicht hebben om je zo te voelen, kan ik van mee spreken.

Alsook dat jarenlang zittend leven achter een pc is allesbehalve goed voor je de spieren in je onderrug,

heb ik laatst willen merken toen m'n vriendin me porde van hť je gaat me toch dragen he wnr we trouwen en ik dat even wilde testen :p

Zou beter ook weer wat beginnen sporten * zucht *

Sterkte ermee ! & volhouden zo m8 :)

[Reactie gewijzigd op dinsdag 14 juli 2009 01:37]


Door Tweakers user dvdheiden, dinsdag 14 juli 2009 08:33

je bent 24 jaar, hopeloos te zwaar, en met een conditie zo slecht dat je na 3 trappen al bijna bekaf bent. Kortweg: je bent een it'er
Waar ken je mij van?

BTW: podcasts te vinden @ TPB

[Reactie gewijzigd op dinsdag 14 juli 2009 08:47]


Door Tweakers user BM, dinsdag 14 juli 2009 09:19

@PaddoSwam --> :+

@HackZois --> Ik heb zover ik weet geen tweelingbroer ergens zitten ;)

@Hurtebise --> Meeste van je punten probeer ik me aan te houden. Gister dus wel beetje te enthousiast begonnen, wat ik vandaag mag bekopen met een flink portie spierpijn in m'n kuiten. Niet tof. Over dat lopen op asfalt. Goed punt, ik liep de 1e paar keer op een zandpad door de bossen, maar het is met dit weer echt niet te doen om daar te lopen. Het stikt daar werkelijk van het ongedierte. Als iemand nog tips heeft om die weg te houden, ik houd me aanbevolen.
Zelfs op de openbare weg word ik al volop lastig gevallen door die rotbeesten :)
Over die hartslag, zal binnenkort eens kijken waar ik ongeveer zou moeten zitten om het meest efficient af te vallen. Zit nu rond de 175/180 tijdens het lopen, dat zal wel wat te hoog zijn :)

[Reactie gewijzigd op dinsdag 14 juli 2009 09:20]


Door Guido, dinsdag 14 juli 2009 10:08

Ik ben toevallig ongeveer 4 weken geleden met dit programma begonnen. En loop het normale schema (dus 3 lessen per week). Vanavond moet ik volgens mij les 17 lopen. Het leuke hiervan is dat je je conditie ook echt vooruit ziet gaan! Ik moest ook aan het zuurstof als ik thuis boven aan de trap kwam ;).

Nog 10 lessen en ik zou dus 5 km aan 1 stuk moeten kunnen lopen (oftewel 30 minuten aan 1 stuk). Ik ben benieuwd!

Als dit lukt ga ik trouwens verder met deel 2 van de podcasts. Hier ga je trainen om 10km te lopen }:O

Door Tweakers user Asitis, dinsdag 14 juli 2009 10:51

Ik ben een IT'er die de auto gewoon vaak laat staan en de lift altijd voorbij loopt naar de trappen :P Vreet als een dijkwerker, maar merk er niks van! ;)

Door Tweakers user dutchminator, dinsdag 14 juli 2009 11:13

klinkt leuk, en wordt opzich ook tijd dat ik hiermee begin :P wel helaas maar 3 seeders op TPB, kzal straks eens kijken of het enigszins snel genoeg gaat.

update: die torrent faalt, maar hier zijn ze ook te downloaden:
http://www.bodybuildingli...run-met-evy-gruyaert.html

[Reactie gewijzigd op dinsdag 14 juli 2009 11:31]


Door Tweakers user SPee, dinsdag 14 juli 2009 11:31

Ik heb vroeger ook een tijdje hard gelopen (meestal in de zomer). Ik woonde aan de rand van het dorp en je kon in de buurt goed lopen en deed ook vaak een (avond)wandeling.
Nu woon ik in de stad en heb nu geen zin om tussen de huizen door te hardlopen of wandelen. Dus zo'n 2 jaar geen sportiviteiten meer :o
Probeer nu om wat meer sportiever te doen, maar kom niet verder dan 1 minuut Tae-bo.
Toch maar wat vaker doen en mijn 2 jaar uitstaande planning om me in te schrijven in een sportschool waar te maken. :Y) Die 1 minuut staat me toch niet zo aan.

Door Tweakers user GSX-MAN, dinsdag 14 juli 2009 12:47

Goed bezig man! Ik ben zelf rond mijn 25e ook begonnen (130+ kilo) met lopen, het werkt uiteindelijk zelfs verslavend.

Die podcast heb ik trouwens nog wel ergens op mijn latop staan, als iemand interesse heeft mag hij/zij me wel een dm sturen.

Door Tweakers user Nyarlathotep, dinsdag 14 juli 2009 13:54

Nou, daar kom ik met mijn 1.91m en 77 kilo :P

Ik ben nu ook ruim 3 weken bezig met hardlopen, gemiddeld 4 avonden in de week. Ik heb hiervoor een schema geplukt van een website (weet even niet meer welke). Tot nu toe gaat het echt prima!

Ik doe dit puur voor conditie, ik wil echt geen gewicht kwijtraken. Het liefst zet ik mijn weekendbier/buikje en ditto muggetietjes om in spieren, maar hier kijk ik nu nog niet naar.

Ik had echt absoluut 0 conditie, en mijn eerste run (2x 2minuten geloof ik) was echt zwaar. Hijgend en puffend kwam ik tot stilstand, en diezelfde avond nog flinke spierpijn in kuiten en dijen. De volgende dag hetzelfde beeld, en zelfs de dag daarop nog steeds, maar wel iets minder.
Ik ben toen gewoon weer gaan hardlopen, en diezelfde avond was de spierpijn verdwenen, om nooit meer terug te komen. Dit was dus puur het losmaken en rekken van de spieren denk ik :D

Ik bouw het schema langzaam op, en zit nu op 4x4 minuten hardlopen, met steeds 2 minuten wandelen tussendoor. Soms nog wat zwaar, maar nooit onmogelijk.

Met dit schema kun je ook rustig wat fouten maken. Zo had ik in het begin mijn ademhaling niet op orde, maar dit trok vanzelf bij. Je moet hier niet teveel op gaan letten vind ik zelf.
Je ontwikkeld vanzelf een eigen loopstijl. Probeer ook niet te snel te lopen. Het aantal kilometers interesseren mij ook nog niet, dat komt wel als ik langere tijden/afstanden ga lopen.

Waar je wel op moeten letten is drinken en voeding. Zo was ik vorige week verdacht snel uitgeput, na een paar minuten lopen al... Toen bedacht ik mij dat ik die hele dag (10 uur opstaan, half 5 ´s middags gaan lopen) slechts 1 glas fris en 2 Senseo´s op had... Veel te weinig!
Nu drink ik een kwartier van te voren een glas met iets (geen koolzuur!) en eet desnoods een halve banaan (de andere helft na het lopen).

Ik loop ook in een mooie omgeving, in Almere bij het Ooievaarsnest en kromslootpark. Probeer ook te varieren in je routes. Dan houd je het ook nog leuk op die manier.

In ieder geval succes, en volhouden!

Door Tweakers user GSX-MAN, zaterdag 18 juli 2009 10:37

De podcast is trouwens nu ook te vinden op alt.binaries.x, zoeken op Rennen met Evie

Zag ik toevallig :P

Door Start to run, zaterdag 24 maart 2012 00:56

Hoe is het ondertussen gesteld met de conditie? Heb je het lopen volgehouden, en doe je het nog steeds?

Kijk ook zeker eens op Start to run forum - Daar vindt je een hoop mensen die deelnemen aan het Start to run programma, en vind je mogelijk een hoop motivatie! :-)

Ben je op zoek naar de Start to run podcasts? - Dan kan je ook op de Start to run website terecht

Door Kim, woensdag 19 september 2012 10:59

Ik ben ook begonnen met start to run en mijn conditie is een stuk beter. Ik ben zelfs al gestopt met roken en door start to run voel ik mij gewoon fitter.

Reageren is niet meer mogelijk