Start-to-run: part2

Door BM op maandag 21 september 2009 13:08 - Reacties (8)
Categorie: Lopen, Views: 4.235

Zo, een tijdje geleden heb ik al een verhaaltje gepost over het begin van mijn start-to-run avonturen. Ik bedacht me dat het nu wel eens tijd was voor een update.

Waar ik vorige keer bezig was met les 10, ben ik momenteel bij les 27 aangekomen. De mensen die snel kunnen rekenen merken dat dat niet geheel overeen komt met 3 lessen per week, en dat klopt. Door diverse omstandigheden was ik genoodzaakt een aantal pauzes in te gelasten.

In de 1e helft van de lessen een aantal keer last gekregen van pijn voor op mijn schenen. Daar heb ik heel koppig een aantal lessen mee doorgelopen, maar uiteindelijk toch besloten om een tijdje rust te pakken. Hierna ging het best aardig en vorderden de lessen in gestaag tempo. Vertraging één.

Toen kwam de vakantie. Geen probleem, lekker een weekje weg, en daarna vrolijk weer verder. Althans, dat was het plan...
Tijdens de vakantie schoot het al een aantal keer verkeerd in mijn rechter knie. Voornamelijk het traplopen was een hachelijke onderneming. Naar het einde van de vakantie toe ging het weer redelijk, maar bij thuiskomt besloten toch maar even rustig aan te doen. Vertraging twee.

Na een weekje rust besloten het toch maar weer eens te proberen. De lessen ging eigenlijk best aardig, en het einde van de serie kwam in zicht. Sterker nog, bij les 27 was ik in staat om 33 minuten aan een stuk te lopen, tegen een tempo wat ik daarvoor nog niet gelopen had, terwijl voor die dag eigenlijk 2x 15 minuten op het programma stond. Dit is nu exact een week geleden gebeurd, en sinds die tijd sta ik weer stil. Mijn knieën begonnen al een tijdje weer op te spelen, en bij deze tocht ben ik waarschijnlijk toch iets te ver gegaan. Vertraging drie.

Nu staat voor vanmiddag een afspraak bij de huisarts op het programma, om hier toch maar eens naar te laten kijken. Achteraf bekeken had ik dat al veel eerder moeten doen, wellicht ben ik soms toch te koppig. De tekenen dat er een en ander niet goed zat waren er al langer. Als ik langere tijd stil zit, bijvoorbeeld in de bioscoop of in de auto, speelt mijn rechterknie op, en krijg ik last van pijn en steken. Maar omdat dat direct overging als ik weer ging bewegen heb ik dat lange tijd genegeerd.

Nu maar afwachten wat de huisarts vanmiddag weet te vertellen. Het zal er wel op neerkomen dat ik de komende weken rustig aan moet doen, of iets in die richting. Iets waar ik eigenlijk niet op zat te wachten, ik begon het hardlopen net steeds leuker te vinden. Hopelijk heeft de man dan wel een verklaring waarom ik voornamelijk last van mijn knieën krijg als ik niks doe, terwijl ik tijdens het lopen nergens last van heb...

Word vervolgd...

Update: net terug van de huisarts. Conclusie was dat de binnenste banden/pezen van m'n knie wat gevoelig zijn. Aangezien bij het lopen alles lekker warm/soepel is merk je er dan niets van, maar komt dat pas als je een tijdje niks zit te doen. Zou vanzelf over moeten gaan, en mag kennelijk gewoon door blijven lopen. Advies was wel om zo rond de 5km te blijven hangen tot de klachten weg zijn.

We zullen zien wat het gaat worden.

Start-to-run.... right?

Door BM op maandag 13 juli 2009 19:29 - Reacties (31)
Categorie: Lopen, Views: 8.730

Dus.... je bent 24 jaar, hopeloos te zwaar, en met een conditie zo slecht dat je na 3 trappen al bijna bekaf bent. Kortweg: je bent een it'er :+

Voorgaande pogingen om wat gewicht kwijt te raken zijn hopeloos mislukt, maar goed, dat gewicht moet er toch af.
Allereerst maar een stoppen met snacken. 's Avonds een zak chips en een biertje is best lekker, maar gezond is anders. Dat moet maar eens stoppen.
Avondeten, ook lekker, maar 1 keer opscheppen is nog steeds lekker, en hakt er stukken minder hard in qua calorieen.

Deze 2 maatregelen bleken al voldoende om het gewicht aardig te doen zakken. De 1e weken ging er gemiddeld een kilo in de week vanaf. Dat is leuk, want dat motiveert behoorlijk. Na een paar weken bedacht ik me dat hoewel minder eten en drinken leuk werkt, je conditie er niet gek veel beter van werd. Sporten dus.

Daar ik niet iemand ben die zich snel bij een club aan zal sluiten, moest het dus iets worden wat ik alleen kon doen. Dan kom je af snel uit bij hardlopen. Maar... onvoorbereid gaan hardlopen, met een kleine 110 kilo schoon aan de haak is ook niet verstandig. Op naar een winkel waar ze er wat meer vanaf weten. Aldaar is een heel leuk filmpje gemaakt waarmee geanalyseerd werd hoe ik liep, en wat voor schoenen ik nodig zou hebben. Verkoper kwam met een aantal schoenen aanzetten, en het 3e paar bleek het lekkerst te zitten. Bij het afrekenen niet te veel naar het bedrag gekeken, en vol goeie moed naar huis.

Ok, stap 1 was gezet, maar dat was dan ook de makkelijkste. Nu nog de stoute schoenen aantrekken (haha), en daadwerkelijk gaan lopen. Ik had goede verhalen gehoord over de start-2-run podcast met Evy Gruyaert van de belgische Radio 1, die dus maar gedownload.
Tijd voor les 1 dan maar. 2 keer 1 minuten lopen, 1 minuut wandelen, gevolgd door 2 minuten lopen, 2 minuten wandelen, en als afsluiter 3 minuten lopen, en 3 minuten wandelen.
Ik dacht dat ik dood ging... mijn conditie was dus nog veel slechter dan ik dacht. Motivatie -5.

Toch nog ergens wat motivatie vandaan weten te halen, en de 1e les in totaal 3 keer gelopen. Na de 3e keer was ik wel redelijk tevreden over hoe het ging, en besloot te proberen nu maar gewoon op schema verder te gaan. En... met succes. De volgende lessen gingen allemaal re-de-lijk eenvoudig, en hoewel ik goed moe ben naderhand, heb ik het gevoel van de allereerste les tot op heden niet meer gehad. Mooizo, het lijkt dus te werken.

Gek genoeg begin ik het zelfs leuk te vinden ook. Het gevoel dat je conditie langzaamaan beter word is gewoon leuk. En hoewel ik zelf aan m'n figuur niet zoveel zie veranderen, zijn opmerkingen van anderen wel een goede motivatie.
Helaas staat de weegschaal momenteel redelijk stil, net boven de 100 kilo, maar ik vermoed dat dat nog wel goed komt :)

Tot nu toe 9 lessen gehad, en ga zo op voor nummer 10. Herhaling van les 7, dus dat zou geen al te groot probleem mogen zijn.

Conclusie tot zover: Start-to-run.... right? -> Start-to-tun....right!

Houdoe!

BM blogt

Door BM op dinsdag 2 juni 2009 14:00 - Reacties (3)
Categorie: Diversen, Views: 3.158

Na al een tijd(je) een abonnement te hebben ook maar eens een blog aangemaakt :)

Hopelijk houd ik het langer vol dan 2 postings, maar dat zal de toekomst uitwijzigen. Nog geen idee waar ik het hier over wil hebben, mijn (nog te bouwen) woning is een grote kanshebber. Ik ga jullie daar op korte termijn al mee lastig vallen, daar ik wat advies nodig heb ;)

Houdoe!